lutego 26, 2018

Czarny las


Witam serdecznie w ten mroźny zimowy wieczór! Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować deser, który można kupić w każdej cukierni- Czarny Las. Pyszny, mocno czekoladowy, deserowy biszkopt, słodki czekoladowy i śmietankowy krem, a to wszystko przełamane kwaśną wiśnią, która stanowi idealne dopełnienie smakowe! Ale zamiast udać się do cukierni i kupić ten smakołyk, możemy go wykonać samemu- na pewno zaoszczędzimy na tym pieniędzy, a smakiem ciasta będziemy mogli cieszyć się o wiele dużej, bez konieczności udania się do sklepu, a jedynie zrobienia kilku kroków do lodówki. 
Serdecznie zapraszam!

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
6 dużych jajek;
3/4 szklanki cukru;
1 łyżeczka proszku waniliowego;
1/2 szklanki mąki tortowej;
1/4 szklanka kakao;
30 gram margaryny do pieczenia;
szczypta soli;

Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%;
250 gram serka mascarpone; 
200 gram gorzkiej czekolady;
4 łyżki cukru pudru;

Krem śmietankowy:
500 m śmietanki 30%;
1/2 szklanki gorącej wody;
3 łyżeczki żelatyny;
2 łyżki cukru waniliowego;

Dodatki:
450 gram wiśni mrożonych;
czekolada do dekoracji wierzchu.


1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie biszkoptu zaczynany od roztopienia margaryny. Po roztopieniu, odstawiamy ją na bok do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Białka z dodatkiem soli miksujemy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Teraz powinniśmy zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, do uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę i kakao powoli dodajemy do piany i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Na sam koniec dolewamy margarynę i bardzo ostrożnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy i studzimy. 






2. Gdy biszkopt się piecze możemy zacząć robić kremy. Pierwszy w kolejności powstaje krem czekoladowy. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy nadal do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Na sam koniec dodajemy cukier puder, roztopioną czekoladę, łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce. 







3. Drugi w kolejności powstaje krem śmietanowy. W zagotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę i czekamy aż ostygnie. W czasie oczekiwania miksujemy śmietankę do uzyskania bitej śmietany, a następnie dodajemy cukier puder. Na sam koniec dolewamy żelatynę. Krem stanie się rzadszy, więc powinniśmy odstawić go w chłodne miejsce do momentu aż żelatyna spowoduje, że krem się zsiądzie. 





4. Gdy wszystkie składowe mamy przygotowane, możemy zabrać się do złożenia ciasta w całość. Na sam początek musimy przekroić ostudzony biszkopt na dwie części. Na dolną część nakładamy wiśnie (wiśnie powinny być zamrożone- rozmrażając się na biszkopcie sprawią, że nasączy się on ich sokiem). Kolejny krokiem jest nałożenie na wiśnie kremu czekoladowego i przykrycie go drugim biszkoptem. Biszkopt powinniśmy docisnąć, aby czekoladowa masa wniknęła w wolne przestrzenie. Na samą górę wykładamy krem śmietanowy i wyrównujemy. Wszystko przykrywamy i na noc umieszczamy w lodówce. Kolejnego dnia ciasto dekorujemy czekoladą. Czarny Las jest gotowy do jedzenia!




Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :)






54 komentarze:

  1. Jak u Ciebie kolorowo i wiosennie :)!
    Wszystkie przepisy są świetne :D
    Pozdrawiam :*

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje :) zapraszam do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie to ciacho wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow muszę wypróbować koniecznie przepisu <3
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory robilam tylko zielony las. Wersja ciemna tez wyglada bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Polecam samemu się przekonać ze także tak smakuje :)

      Usuń
  7. Wow, jakie piękne zdjęcia.
    Od razu chciałoby się zjeść kawałek. Mniam.
    Obserwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już nigdy do Ciebie nie wpadnę :D Kusisz słodkościami, a Ja tak się od nich wzbraniam.
    Mniam, mniam, mniam - ciasto prezentuje się wyśmienicie.
    Ps. Obserwuję :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na nową notkę!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj wpadaj :)
      Z chęcią się podzielę ciastami :)

      Usuń
  9. Ale pyszności! Z chęcią zjadłabym kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne zdjęcia! Zachęcają żeby pobałaganić w kuchni ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada obłędnie i zapewnie smakuje nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam �� Fajny przepis na ciasto, chyba się skuszę i spróbuję kiedyś zrobić.
    Miły blog,pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis na ciasto.Muszę koniecznie wypróbować.Uwielbiam piec ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać jak wyszło :)
      A jeśli sprawia to jeszcze przyjemność to na pewno wyjdzie dobre!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Zdjęcia boskie! Bardzo zachęcają do pieczenia tego ciacha! Super Ci wyszło ♥️

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda trochę jak kawałek ściółki leśnej ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Swietne ciasto;-)Kiedys na pewno upieke;-)Pozdrawiam ShoArt;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Raczej nie skorzystam ze względu na to, że jestem weganką, chociaż...z tego, co widzę może uda mi się ten przepis zweganizować ;) Dziękuję, wygląda w każdym razie apetycznie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrzuć jakieś wegańskie przepisy z chęcią wypróbuje jakiś jako post :)

      Usuń
  18. Apetycznie wygląda na pewno zapisze przepis niedługo święta!

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany wygląda przepysznie! jednak z moimi zdolnościami poszłabym na gotowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie������ uwielbiam takie ciasta... Oczywoście jeść, gorzej z pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja lubię to i to :)
      Dziękuje za miłe słowa :)

      Usuń
  21. Muszę wykorzystać ten przepis! Wygląda naprawdę apetycznie :)
    obserwuje i zapraszam do mnie tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale piękne zdjęcia i ciasto wygląda na pyszne, ale ja mam dwie lewe ręce do ciast i raczej mi to nie wyjdzie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zaryzykować :)
      Dziękuje i również pozdrawiam

      Usuń
  23. Lecę zaraz do kuchni robić !:D
    http://marrstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. koniecznie musze wypróbowac, mój mąż uwielbia wszystko co czekoladowe! :)
    zapraszam na mojego bloga ; https://wearona.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojaaa... Wygląda wręcz idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wyglada cudownie, ale zglodnialam

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten deser jest poprostu rewelacyjny. Wygląda obłędnie, a smak to pewnie niesamowity��

    OdpowiedzUsuń
  28. wygląda obłędnie :) masz talent :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger