stycznia 09, 2018

Drożdżówka z budyniem, owocami i kruszonką




Ciasto drożdżowe zazwyczaj uważane jest za trudne do wykonania- wiąże się to z tym, że ludzie boją się czy wyrośnie oraz czy po upieczeniu nie opadnie. Nic bardziej mylnego! Ciasto drożdżowe wymaga od nas jedynie cierpliwości i jeśli damy mu czas to na pewno nas mile zaskoczy! 
Zapraszam :)

SKŁADNIKI:

Zaczyn:
25-30 gram drożdży;
100 ml letniego mleka;
2 łyżki mąki;
2 łyżeczki  cukru;
szczypta soli;

Ciasto:
500 gram mąki pszennej;
6 łyżek cukru drobnego;
1 opakowanie cukru waniliowego;
3 średnie jajka;
200 ml ciepłego mleka;
1/2 kostki masła;

Kruszonka:
6 łyżek cukru;
4 łyżki mąki;
1/4 kostki masła;

Dodatki:
1 opakowanie budyniu śmietankowego;
mleko;
owoce świeże lub mrożone.







1. Ciasto zaczynamy od zrobienia zaczynu. Podgrzewamy mleko aby było ciepłe, nie gorące. Do
mleka dodajemy mąkę, cukier i rozkruszone w palcach drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż znikną grudki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsca aż podwoi swoją objętość (około 15 minut).

  

       2. W czasie gdy zaczyn rośnie warto zabrać samym                                 początku roztapiamy masło i
odkładamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest podgrzanie mleka- tak jak w przypadku zaczynu, mleko ma być ciepłe, nie gorące. Jajka roztrzepujemy. W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski, stopniowo dodając kolejne składniki mieszamy ciasto łyżką. Gdy ciasto będzie jednolitą masą, odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką na około 1 godzinę. 


3. Gdy ciasto odpoczywa zabierzmy się za przygotowanie budyniu i kruszonki. Budyń robimy według przepisu na opakowaniu (oczywiście można użyć innego smaku niż śmietankowy). Gdy będzie gotowy, odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i dość energicznie łączymy je ze sobą nie tworząc zbitej masy. Po wyrobieniu kruszonkę umieszczamy w lodówce. 





4. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je do wcześniej przygotowanej blaszki (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i bułką tartą. Na ciasto wykładamy łyżką budyń i owoce (jeśli są one mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć). Owoce posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40-50 minut. Gdy nie wiemy czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze chwilę w ciepłym, uchylonym piekarniku aby nie opadło.

  


Ciasto możemy podawać samo lub ze szklanką ciepłego mleka. Nazajutrz drożdżówka smakuje również dobrze co tego samego dnia.



SMACZNEGO!

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger