stycznia 14, 2018

Muffiny bounty


Muffiny są bardzo szybkim, smacznym i efektownym deserem dlatego można w przeciągu kilkunastu minut. W dzisiejszym poście polecam spróbować muffiny bounty- tanie, proste do wykonania, pięknie wyglądające, pachnące kokosem i ciemną czekoladą a przede wszystkim mega smaczne wypieki na pewną podbiją serca niejednej osoby. 
Zapraszam!

SKŁADNIKI:
Ilość muffinów: 17-20

Ciemna masa kakaowa:
1 i 3/4 szklanki mąki;
1/2 szklanki prawdziwego kakao;
1 całe jajko;
1 żółtko;
1 szklanka cukru;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego ;
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju;
szczypta soli;

Biała masa kokosowa:
4 białka;
1/2 szklanki cukru pudru;
2 szklanki wiórków kokosowych;

Polewa czekoladowa:
75-100 ml śmietany kremówki
75 gram gorzkiej czekolady.



1. Wszystkie sypkie składniki na ciemne ciasto wsypujemy do miski i łączymy je ze sobą. Tak samo postępujemy ze składnikami płynnymi. Następnym krokiem jest połączenie dwóch faz: składniki płynne łączymy z sypkimi ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy (jeśli zostaną pojedyncze grudki nie jest to błąd). Gdy ciemne ciasto mamy gotowe zabieramy się za masę kokosową. Białka ubijamy wsypując po łyżce cukru pudru. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Obie masy są gotowe. 


2. Następnym krokiem jest napełnienie papilotek do muffinów naszymi masami. Po rozłożeniu foremek do każdej z nich nakładamy po kolei: 1 łyżkę ciemnego ciasta, następnie 1 łyżkę masy kokosowej i na samej górze dokładnie rozprowadzamy jeszcze raz 1 łyżkę ciasta kakaowego. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ℃ przez 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka. W czasie pieczenia możemy wykonać polewę czekoladową. W małym garnuszku podgrzać 75 ml kremówki do momentu wrzenia. Gdy śmietanka jest gotowa zdejmujemy ją z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszając. Gdy polewa nam się zwarzyła należy dodać resztę lub więcej zimnej kremówki i energicznie mieszać do momentu powstania, gładkiego sosu. Gdy muffiny się upieką, odstawiamy je do wystygnięcia, a następnie dekorujemy zimną polewą i wiórkami kokosowymi. 

Deser zarówno dobrze smakuje lekko ciepły jak i całkowicie ostygnięty. 

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Najlepsze <3myslalam ze po ostatnich wpisach nic lepszego sie nie pojawi a jednak poprostu delicje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze <3myslalam ze po ostatnich wpisach nic lepszego sie nie pojawi a jednak poprostu delicje !

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym lubiła kokosa to pewnie bym spróbowała :p
    ONLY DREAMS

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Wygląda przepysznie, będę musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger