stycznia 19, 2018

Twarogowe faworki


Już niedługo tłusty czwartek, więc wychodzę do Was z alternatywą dla pączków i oryginalnych faworków, a mianowicie faworki z ciasta twarogowego. Chrupiące z zewnątrz, bardzo puszyste w środku o idealnym złocistym kolorze. Super smakują z domowymi konfiturami lub dżemami. Serdecznie polecam do zrobienia samemu :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:
300 gram mąki pszennej;
1/2 szklanki cukru;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
1/2 kostki margaryny;
250 gram sera białego;
2 jajka;
1 łyżka octu;

Dodatki:
olej do smażenia;
cukier puder.






1. Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i pokruszony twaróg wysypujemy na stolnicę. Dokładnie mieszamy i robimy kopczyk. Do środka kopczyku dodajemy jaja, posiekaną margarynę i łyżkę octu. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Po wyrobieniu ciasta, masę dzielimy na dwie części, następnie wałkujemy na grubość 3-5 mm, wycinamy faworki i zwijamy je, tak jak na zdjęciu. 








2. Gdy wszystkie faworki są zawinięte bierzemy się za smażenie. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy na niego chrust i smażymy z obu stron do złotego koloru. Następnie wyjmujemy na talerz i odsączamy z oleju. Gotowe, posypujemy cukrem pudrem. 







SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. Faworki moje ukochane 😍😍😍 musze jutro wypróbować brzmi zachęcająco !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, aż głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Nigdy takich nie jadłem. Czym się różnią w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardziej delikatne w środku, ciasto przypomina ciasto na pączki :)

      Usuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger