stycznia 31, 2018

Maminy Murzynek


Witam serdecznie! 
Dzisiaj postanowiłem zaprezentować Wam przepis na murzynka, którego jako dziecko często jadłem. Te wyśmienite kakaowe ciasto robiła moja mama jako dodatek do innych wypieków, ponieważ jego wykonanie jest banalnie proste, mega szybko, a efekt jest na prawdę niesamowity! Ciasto jest przede wszystkim wilgotne i lekko kwaśne dzięki konfiturom. Idealnie przełamuje słodki smak czekoladowej polewy i  kakaowego wnętrza. 
Zapraszam do przeczytania oraz do wypróbowania przepisu!
Przepis przypasuje do gustu każdemu czekolado-holikowi.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szklanki mąki;
2 łyżki kakao;
1 szklanka cukru;
2 płaskie łyżeczki sody;
1/2 szklanka oleju;
1/2 szklanki mleka;
1 szklanka powideł wiśniowych lub śliwkowych;
2 jajka;

Błyszcząca polewa czekoladowa:
125 gram masła lub margaryny;
1/2 szklanki cukru pudru;
3-4 łyżki kakao;
1 łyżeczka żelatyny;
3 łyżki wrzącej wody.




1. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnym krokiem jest dodanie reszty składników. Masę na ciasto możemy wymieszać ręcznie lub jak ktoś woli mikserem. Gdy wszystkie składniki się połączą możemy zabrać się za pieczenie. Ciasto wkładamy na około 40-45 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Gdy murzynek pięknie wyrośnie, wyciągamy go i odkładamy do wystygnięcia.







2. Gdy ciasto będzie nam stygło możemy zabrać się za zrobienie polewy czekoladowej. Przez dodatek żelatyny, będzie ona błyszcząca i nie będzie się kruszyć podczas krojenia ciasta. Na sam początek na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę. Gdy masło będzie płynne zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Następnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w 3 łyżkach wrzątku. Żelatynę, kakao dodajemy do polewy i mieszamy do ostygnięcia. Gdyby był problem, możemy dodać trochę zimnego mleka. Gdy ciasto ostygnie polewamy do tak przygotowaną polewą. 




Życzę smacznego! 
Serdecznie zapraszam do wypróbowania i komentowania :)




6 komentarzy:

  1. Właśnie zaczęłam zaległy urlop i już chyba wiem, jak będzie wyglądał pierwszy wieczór ;) Dzięki za przepis!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.wydru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger