Witam serdecznie w ten mroźny zimowy wieczór! Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować deser, który można kupić w każdej cukierni- Czarny Las. Pyszny, mocno czekoladowy, deserowy biszkopt, słodki czekoladowy i śmietankowy krem, a to wszystko przełamane kwaśną wiśnią, która stanowi idealne dopełnienie smakowe! Ale zamiast udać się do cukierni i kupić ten smakołyk, możemy go wykonać samemu- na pewno zaoszczędzimy na tym pieniędzy, a smakiem ciasta będziemy mogli cieszyć się o wiele dużej, bez konieczności udania się do sklepu, a jedynie zrobienia kilku kroków do lodówki.
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 dużych jajek;
3/4 szklanki cukru;
1 łyżeczka proszku waniliowego;
1/2 szklanki mąki tortowej;
1/4 szklanka kakao;
30 gram margaryny do pieczenia;
szczypta soli;
Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%;
250 gram serka mascarpone;
200 gram gorzkiej czekolady;
4 łyżki cukru pudru;
Krem śmietankowy:
500 m śmietanki 30%;
1/2 szklanki gorącej wody;
3 łyżeczki żelatyny;
2 łyżki cukru waniliowego;
Dodatki:
450 gram wiśni mrożonych;
czekolada do dekoracji wierzchu.
1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie biszkoptu zaczynany od roztopienia margaryny. Po roztopieniu, odstawiamy ją na bok do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Białka z dodatkiem soli miksujemy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Teraz powinniśmy zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, do uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę i kakao powoli dodajemy do piany i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Na sam koniec dolewamy margarynę i bardzo ostrożnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy i studzimy.
2. Gdy biszkopt się piecze możemy zacząć robić kremy. Pierwszy w kolejności powstaje krem czekoladowy. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy nadal do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Na sam koniec dodajemy cukier puder, roztopioną czekoladę, łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Drugi w kolejności powstaje krem śmietanowy. W zagotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę i czekamy aż ostygnie. W czasie oczekiwania miksujemy śmietankę do uzyskania bitej śmietany, a następnie dodajemy cukier puder. Na sam koniec dolewamy żelatynę. Krem stanie się rzadszy, więc powinniśmy odstawić go w chłodne miejsce do momentu aż żelatyna spowoduje, że krem się zsiądzie.
4. Gdy wszystkie składowe mamy przygotowane, możemy zabrać się do złożenia ciasta w całość. Na sam początek musimy przekroić ostudzony biszkopt na dwie części. Na dolną część nakładamy wiśnie (wiśnie powinny być zamrożone- rozmrażając się na biszkopcie sprawią, że nasączy się on ich sokiem). Kolejny krokiem jest nałożenie na wiśnie kremu czekoladowego i przykrycie go drugim biszkoptem. Biszkopt powinniśmy docisnąć, aby czekoladowa masa wniknęła w wolne przestrzenie. Na samą górę wykładamy krem śmietanowy i wyrównujemy. Wszystko przykrywamy i na noc umieszczamy w lodówce. Kolejnego dnia ciasto dekorujemy czekoladą. Czarny Las jest gotowy do jedzenia!
Jak u Ciebie kolorowo i wiosennie :)!
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy są świetne :D
Pozdrawiam :*
https://xgabisxworlds.blogspot.com/
Dziękuje :) zapraszam do wykonania :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to ciacho wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) także super smakuje :)
UsuńWow muszę wypróbować koniecznie przepisu <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Koniecznie daj znać jak wyszedł :)
UsuńDo tej pory robilam tylko zielony las. Wersja ciemna tez wyglada bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
Usuńojej wygląda bezbłędnie^^
OdpowiedzUsuńPolecam samemu się przekonać ze także tak smakuje :)
UsuńWow, jakie piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńOd razu chciałoby się zjeść kawałek. Mniam.
Obserwuje ;)
Dziękuje :)
UsuńJuż nigdy do Ciebie nie wpadnę :D Kusisz słodkościami, a Ja tak się od nich wzbraniam.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam - ciasto prezentuje się wyśmienicie.
Ps. Obserwuję :D
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na nową notkę!
lublins.blogspot.com
Wpadaj wpadaj :)
UsuńZ chęcią się podzielę ciastami :)
Ale pyszności! Z chęcią zjadłabym kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńŚwietne zdjęcia! Zachęcają żeby pobałaganić w kuchni ;))
OdpowiedzUsuńZapraszam wiec do bałaganienie :)
UsuńDziękuje ;)
Wyglada obłędnie i zapewnie smakuje nieziemsko
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania samemu :)
UsuńWitam �� Fajny przepis na ciasto, chyba się skuszę i spróbuję kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńMiły blog,pozdrawiam ��
Zachęcam :)
UsuńDziękuje za miłe słowa :)
Bardzo fajny przepis na ciasto.Muszę koniecznie wypróbować.Uwielbiam piec ciasta
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak wyszło :)
UsuńA jeśli sprawia to jeszcze przyjemność to na pewno wyjdzie dobre!
Pozdrawiam :)
Zdjęcia boskie! Bardzo zachęcają do pieczenia tego ciacha! Super Ci wyszło ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za miłe słowa :)
UsuńWygląda trochę jak kawałek ściółki leśnej ;]
OdpowiedzUsuńW końcu czarny las :)
UsuńSwietne ciasto;-)Kiedys na pewno upieke;-)Pozdrawiam ShoArt;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńRaczej nie skorzystam ze względu na to, że jestem weganką, chociaż...z tego, co widzę może uda mi się ten przepis zweganizować ;) Dziękuję, wygląda w każdym razie apetycznie ^^
OdpowiedzUsuńPodrzuć jakieś wegańskie przepisy z chęcią wypróbuje jakiś jako post :)
UsuńApetycznie wygląda na pewno zapisze przepis niedługo święta!
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak wyszło :)
UsuńO rany wygląda przepysznie! jednak z moimi zdolnościami poszłabym na gotowy ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje podobnie :)
UsuńWygląda przepysznie������ uwielbiam takie ciasta... Oczywoście jeść, gorzej z pieczeniem
OdpowiedzUsuńNo ja lubię to i to :)
UsuńDziękuje za miłe słowa :)
Muszę wykorzystać ten przepis! Wygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do mnie tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Dziękuje :)
UsuńWpadam!
Ale piękne zdjęcia i ciasto wygląda na pyszne, ale ja mam dwie lewe ręce do ciast i raczej mi to nie wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Zawsze możesz zaryzykować :)
UsuńDziękuje i również pozdrawiam
Lecę zaraz do kuchni robić !:D
OdpowiedzUsuńhttp://marrstyle.blogspot.com/
Daj znać jak wyszło :)
Usuńkoniecznie musze wypróbowac, mój mąż uwielbia wszystko co czekoladowe! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga ; https://wearona.blogspot.com/
To ten przepis napewno mu posmakuje :)
UsuńOjaaa... Wygląda wręcz idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuńwyglada cudownie, ale zglodnialam
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTen deser jest poprostu rewelacyjny. Wygląda obłędnie, a smak to pewnie niesamowity��
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwygląda obłędnie :) masz talent :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Dziekuje bardzo :)
Usuń