Witam serdecznie! W dzisiejszym poście chciałbym Wam zaprezentować przepis na domowe nachos- pieczone, a dzięki temu zdrowsze. Przy niewielkim nakładzie finansowym możemy stworzyć fajną, chrupiącą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi, domowe przyjęcie czy po prostu na wieczór filmowy. Fajne w przepisie jest to, że tak naprawdę baza na ciasto jest jedna, a smak nachos jest różny, w zależności od tego co dodamy do ciasta- więc pewnie każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Ja przygotowałem trzy wersje- klasyczne z solą, ziołowe i paprykowe. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125 gram mąki pszennej;
- 125 gram mąki kukurydzianej;
- 125 ml ciepłej wody;
- 45 ml oliwy;
- 1 łyżeczka soli;
- suszone papryczki chilli;
- suszone zioła;
Guacamole:
- 1 miękkie awokado;
- 1 limonka;
- sól i pieprz do smaku;
Sos porzeczkowo-curry:
- 1 łyżka dżemu z czarnych porzeczek;
- 2 łyżki ketchupu z piekła rodem kotlin;
- 2 płaskie łyżeczki curry.
1. Mąkę pszenna, kukurydzianą i sól wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę i olej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu, aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Całe ciasto formujemy w kulkę i dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy chilli, drugą mieszamy z ziołami, a trzecią zostawiamy taką jaka jest. Dokładnie mieszamy dodatki z ciastem, forujemy trzy kulki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.
2. Gdy ciasto odpoczywa możemy zabrać się za przygotowanie dipów. Pierwszy w kolejności będzie porzeczkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak na prawdę potrafi zaskoczyć. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki aby ładnie się przegryzł.
3. Tradycyjne guacamole jest podstawowym dodatkiem do nachos. Nie każdemu będzie odpowiadać jego smak, ponieważ jest bardzo specyficzny. Ale jeśli lubisz awokado i limonkę to dip jest jak najbardziej dla Ciebie. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki. Obrane i pokrojone gnieciemy widelcem, aż powstanie tak zwana papka. Limonkę przetaczamy kilka razy po blacie, dociskając ją ręką- wtedy łatwiej puści sok. Kroimy na pół i wyciskamy do awokado. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli ktoś lubi można dodać chilli bądź nasiona kolendry do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
4. Gdy ciasto odpocznie, możemy zabrać się za wykrajanie nachos. Jedna porcję dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 2 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy pierw w paski, a następnie trójkąty. Polecam użyć do tego noża do pizzy, z pewnością ułatwi to sprawę. Wielkość chipsów zależy od naszych upodobań, ja wole jednak jak są większe, zdecydowanie ułatwia to jedzenie. Gdy trójkąty mamy już gotowe, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostygnięcia, ponieważ wtedy nabiorą one odpowiedniego chrupnięcia. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy serwować nasze kukurydziane nachos!
Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :)
Uwielbiam nachosy, ale nigdy ich jeszcze sama nie robiłam. Przepis jak najbardziej na plus, na pewno się przyda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Alternatywnie.
Dziękuje serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam
mniam, ależ to smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam <3
Dziękuję,
Usuńpozdrawiam również!
Bardzo podoba mi się Twoja zdrowsza propozycja nachos - jestem och fanką! I jak szybko się wypiekają :)
OdpowiedzUsuńTak zdecydowanie jest to zdrowsza wersja kupnych nachosów :D
UsuńBrzmi i wygląda przepysznie! Pozdrawiam, kasia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ;)
UsuńRównież pozdrawiam!
keczup z piekła rodem - to już nie dla mnie, nie lubię ostrych potraw
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować z łagodnym, ale szczerze nie testowałem :)
UsuńCo prawda rzadko jadam nachos, ale sos porzeczkowo- curry przetestuję!
OdpowiedzUsuńSos też dobry w przypadku nuggetsów czy po prostu do jakis przekąsek :)
UsuńPozdrawiam! Daj znać jak wyszło :)
Przyda mi się na jakąś domówkę, dzięki :D
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńPozdrawiam :)
Aaa... to wygląda tak pysznie, że ubieram kurtkę i śmigam do sklepu po avocado! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje!
UsuńNie zmarznij :)
Dip porzeczkowo-curry'owy ;) już mnie zadziwił, ale domowej roboty nachosy?! Genialne :) Z nieba mi spadasz - nachosy w sklepach mają zazwyczaj fatalny skład, a dzięki Tonie mam alternatywę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie - co prawda głównie o kosmetykach, ale za to jest zabawny filmik z dwoma psami ;) Może przypadnie Ci do gustu :)
A wpadnę i poczytam :)
UsuńPozdrawiam!
Wow na prawdę wygląda to apetycznie, aż zrobiłam się głodna :D
OdpowiedzUsuńMój blog
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post! Już tak dawno nie jadłam nachosów, bo wiadomo że te sklepowe nie są najlepszym wyborem, ale muszę przyznać że z chęcią zrobię ich domową wersję! :) Bardzo spodobał mi się Twój blog - dodałam do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa, one motywują do dalszego działania :)
UsuńA nachosy sa o wiele bardziej zdrowsze i możesz zrobić takie jakie lubisz :)
Są mniej tłuste i tak samo chrupiące :)
Koniecznie podeślę przepis koleżance ☺
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak się jej podoba :)
UsuńPozdrawiam
Kocham nachosy, dziękuję za przepis, zapisałam sobie i na pewno będę robiła! <3
OdpowiedzUsuńŻyczę więc miłego pichcenia :)
UsuńDziękuje i pozdrawiam :)
Nachos uwielbiam , a zrobione samemu pewnie jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńZapraszam wiec do wypróbowania :)
UsuńDo wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
UsuńAle mi smaka narobilas ....😍
OdpowiedzUsuńNarobiłeś :)
UsuńAle dziękuje :)
Uwielbiam nachosy, także z przyjemnością wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego :
UsuńWow domowe to bym z przyjemnością zjadła , i awokado też lubię, pycha :-)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do zrobienia :)
UsuńDziękuje za miłe słowa!
Nie bywałe jaki to prostę, woow. Smaczne pewnie i ciekawi mnie smak tych sosów. Świetna propozycja na przekąskę jak piszesz.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJa uwielbiam sos porzeczkowo-curry :)
Wstyd sie przyznac ale nigdy nie jadlem nachosow, z twoim poradnikiem moze spróbuję zrobić, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia :)
UsuńUwielbiam gotować więc na pewno wypróbuję takie nachosa 😁
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :)
UsuńWygląda smacznie, ale choć gotuję przyzwoicie, to jak dla mnie chyba jednak za trudne...Może kiedyś się odważę i spróbuję...
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie jest to trudne :)
UsuńZachęcam ;)
Przyznam się szczerze że jeszcze nie próbowałam i może trzeba koniecznie wypróbować przepis.Tylko nie wiem czy sobie poradzę z tak trudnym przepisem.Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńNie jest trudny :) po prostu zagniatamy ciasto :)
UsuńŻyczę powodzenia!
Świetny przepis, napewno bede zagladac nie jednokrotnie��
OdpowiedzUsuńcudownie! brakuje mi takich łatwych i modnych przepisów
UsuńDziękuje :)
UsuńSerdecznie zapraszam!
Łatwy i modny :) dzięki za fajne słowa!
UsuńBardzo fajny pomysł. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
UsuńCiekawy blog,ciekawy przepis leczcie ja bezglutenowa i bez laktozy...🤷♀️🤔
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś jakis taki przepis zamieszcze :)
UsuńWspaniale i apetycznie wyglada to wszystko.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam zjadłabym takie dobroci! :D
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
lublins.blogspot.com
Dziękuje bardzo :)
Usuńdomowe nachosy to świetny pomysł. Na pewno niebawem przetestuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńDzięki za przepis przyda się i to bardzo �� a bardzo lubię nachos
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
UsuńSuper przepis, aż ślinka leci już od samego czytania, ciekawe co będzie jak go wypróbuję ������
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
UsuńA wydawało się, że to takie trudne do wykonania. może ciut czasochłonne, ale napewno lepsze i zdrowsze niż takie kupione w sklepie.
OdpowiedzUsuńZ pewnością do piątkowego filmu będę działać z przepisem.
Dziękuje serdecznie ;) Pozdrawiam
Dziękuje również :)
UsuńProste i nie takie czasochłonne :)
Hmm ciekawe, nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńZachdcam :)
Usuńcoś dla mnie, kocham takie klimaty! a słoiczki to u mnie lampiony ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNo to jak widzę maja niejedne zastosowanie :)
Oj, chyba będę musiała wypróbować ten przepis - smakowicie to wygląda, a na pewno tak smakuje. Niegdy wcześniej nie myślałam o tym, żeby zrobić nachosy w zaciszu domowym. :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja, mniej tłusta :)
UsuńWyglada i brzmi smakowicie wiec zakasuje rekawy i lece do kuchni;-)Dakota pozdrawia ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
UsuńJakie pyszności. Bardzo lubię nachosy ale nigdy nie robiłam ich sama. Muszę namówić chłopaka to może razem je zrobimy. Pozdrawiam i obserwuję. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę powodzenia :)
UsuńWiem co zrobię na sobotni wieczór ����
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńSuper przepis , zaraz sobie zapisze blog i z pewnością skorzystam . Pozdrawiam Robótkowo DiAnita Art
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam również
UsuńŚwietny przepis, idealna przekąska na wieczor z filmem
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
UsuńWyglądają niezwykle smacznie, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. ;)
Mój blog - klik!
Wpadnę niedługo :)
UsuńPozdrawiam :)
Mój mężczyzna lubi nachosy, muszę kiedyś sama spróbować takie zrobić.
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńBardzo lubię nachosy i niedawno przypomniałam sobie ich smak kupując jedną paczkę w Kauflandzie. Do tej pory domowych nie robiłam, ale może spróbuję. Zarówno solone, ziołowe jak i paprykowe zjadłabym po równo. :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jak wyszły :)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńSuper przejrzyście napisany post i piękne zdjęcia! Ostatnio właśnie zastanawiałam się nad tym czy można i jak zrobić nachosy. I w końcu to odkryłam dzięki Tobie, dzięki! Będę próbować!
Obserwuję :)
I serdecznie zapraszam do siebie na: https://morebeautifullife.blogspot.com/2018/03/03-badzmy-silne.html
Daj znac jak wyszło! :) Pozdrawiam!
UsuńO mniam ! aż mi ślinka leci ♥
OdpowiedzUsuńZdjęcia mają w sobie taki urok :)
Mój blog.
Dziękuję :)
UsuńUwielbiam jedzenie, uwielbiam nachosy- choć sama ich nie robiłam już sobie zapisze jak je zrobić napewno to jeden z sposobu na zaoszczędzenie fajna zabawę i przede wszystkim wiemy co jemy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
magdirella.blogspot.co.at
To najważniejsze! Wiemy co jemy ;)!
OdpowiedzUsuńwygląda super! ♥
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie -> http://blog.brevio.pl/trendy-na-rynku-pracy-rok-2018-rynkiem-pracownika/
Zachęcam :)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://magdalenaplak.wordpress.com/
Dziękuje :)
UsuńSuper, niedługo wykorzystam pomysł na tą przekąskę. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrzepis bardzo fajny, ale jeśli chodzi o sam sos to jak dla mnie musiałabym zastąpić czymś łagodniejszym�� zazwyczaj używam łagodnych sosów. Ostre trochę gorzej znoszę.
OdpowiedzUsuńNo sos to według uznania :)
Usuńsuper pomysł na przekąskę, zapisuję przepis i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńŚwietny i przede wszystkim zdrowy pomysł, szczególnie jak ktoś (ja...) ma słabość do nachos :D
OdpowiedzUsuńWięc koniecznie musisz wypróbować :)
UsuńJak wykorzystam ten przepis, to dam ci znać. To jest coś co lubię, a jednak w kadrze i na swojej stronie jeszcze ich nie umieściłam.
OdpowiedzUsuńDawaj znać jak coś :) pozdrawiam :)
Usuń