marca 18, 2018

Babka majonezowa z rumem i cytryną



Witam serdecznie! Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Jest to czas rodzinny, czas odpoczynku i wyciszenia, ale zanim to nastąpi trzeba troszkę się przygotować- posprzątać, ugotować coś smacznego i także coś upiec. Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej babki! I właśnie dzisiaj na moim blogu pojawia się taki oto wypiek. Muszę się przyznać, że babkę piekłem pierwszy raz w życiu, a przepis dostałem od mojej kuzynki, która co roku piecze własnie babkę majonezową. Oczywiście zmodyfikowałem go  troszkę i tak oto powstała piękna, aromatyczna, wilgotna w środku, a przede wszystkim pyszna babka. Gorąco zapraszam do zapoznania się z przepisem :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/2 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 6 łyżek majonezu;
- 50 ml rumu;
- starta skórka z jednej cytryny;

Lukier królewski:
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- 150 gram cukru pudru;
- 1 białko;

Orzechy karmelizowane:
- 100-150 gram orzechów (ja użyłem ziemnych);
- 6-7 łyżeczek cukru;
- woda.


1. Naszą babę zaczynamy od ubicia białek. Jajka wybijamy- osobno żółtka, osobno białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do ich ubicia. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem. Za pomocą miksera ucieramy składniki, aż powstanie biała masa. Gdy uzyskamy ten efekt, dodajemy rum, majonez, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie za pomocą drewnianej szpatułki, łączymy ubite białka z ciastem. Robimy to stopniowo i bardzo delikatnie, ponieważ nada to naszej babce puszystości. Ważne jest też to, aby białka dodawać do ciasta, a nie odwrotnie. Połączone masy wlewamy do foremki na babkę i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto przestygnie.




2. Gdy nasza babka będzie stygnąć możemy zabrać się za wykonanie dodatków. Pierwszym dodatkiem jest lukier królewski. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Do miseczki wbijamy białko z jajka i stopniowo dodając cukier puder miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy mikserem jeszcze przez około 3 minutki, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowany lukier odstawiamy na bok, aby chwilkę odpoczął, a w tym czasie karmelizujemy orzechy.



3. Karmelizowanie orzechów zaczynamy od ich uprażenia- możemy to zrobić w trakcie pieczenia babki, wysypując na papier do pieczenia orzechy i wkładając je do piekarnika na 5 minut lub na patelni ciągle mieszając, do ich lekkiego zarumienienia. Takie orzechy przesypujemy do garnka. Dodajemy około 6 łyżeczek cukru. 30-40 ml wody i ciągle mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Powstanie gęsty syrop, który zacznie oblepiać orzechy. Na małym ogniu ciągle gotując redukujemy syrop do momentu, aż na orzechach będzie widoczny brązowy karmel. Takie orzechy wykładamy na pergamin i studzimy.  Gdy wszystkie składniki będą gotowe, babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem i orzechami, jeśli orzechy się posklejają możemy je wcześniej posiekać.


Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :)

Jednocześnie chciałbym podziękować Oli za podzielenie się przepisem! 






126 komentarzy:

  1. Mam ten przepis na babe wielkanocną. z tym, że bez dodatku rumu. kiedys robiła go często mama kolegi od której wzielam przepis. babka smakuje jak ze sklepu, jest wspaniala, puszysta i jak się dopadnę przy szklance mleka potrafie zjesc pol blachy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baba z rumem? hmmm muszę koniecznie spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne pierwszy raz czytam o babce z rumem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny przepis ;-) Podoba mi się również jego forma oraz zdjęcia! Lecę zobaczyć kolejne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Babki majonezowej nigdy nie robiłam! Chyba wpiszę ją na listę wielkanocnych wypieków, bo wygląda przepysznie!! :)

    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babkę ale z takiego przepisu jeszcze nie korzystałam muszę wypróbować albo podesłać teściowej 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba skuszę się na Twoją wersję mojej babki, bo wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja twojej babki jest bardzo podobna do twojej wersji twojej babki :)

      Usuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! U mnie na Wielkanoc babka jest obowiązkowo! :) Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna babka na niedzielny dzień ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm...ciekawe jak by wyszła wegańska wersja takiej babki? Chyba odważę się na mały eksperyment, bo wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama mam zamiar zrobić babkę na święta! Może wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wow robi wrażenie :) bardzo oryginalny przepis! :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie. Na bank się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny przepis i wypróbuję go. Po nie udanym przepisie na wafle pomarańczowe trochę się boję. Ale tu taj widzę dokładny opis co gdzie kiedy i jakie proporcje. Bardzo ciekawy blog i zaobserwuje go ponieważ zazwyczaj jak szukam blogów kulinarnych to znajduję takie które prowadzą kobiety a nie panowie więc będziesz orzeszkiem w na liście moich kulinarnych blogów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O kurcze, przesmacznie wygląda! Może kiedyś skuszę się na taką babeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze byłam ciekawa tej słynnej majonezowej babki. Wygląda wyśmienicie!

    http://kinga-wajman.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Fenomenalnie wygląda i świetnie się prezentuje na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  18. U la la :D
    A ja mam ochotę na słodkie :D


    Buziaki
    coraciemnosci.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bosko :D Chcę ją :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też nigdy nie piekłam babki, przymierzam się :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękne i obłędne zdjęcia :D ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. Babka jest świetna i pięknie przyozdobiona

    OdpowiedzUsuń
  23. Babka się przepysznie prezentuje.Ciekawe jak smakuje?Muszę oczywiście przepis do skonsumowania

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetnie wygląda,przepis ciekawy..., kusi do realizacji,- pomyślę 👍❤️

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pycha :) Uwielbiam taką babkę.

    OdpowiedzUsuń
  26. hmm. .. wygląda smakowicie :) na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo fajne wypieki, świetne fotki

    OdpowiedzUsuń
  28. MMM..... Babeczka wygląda bardzo apetycznie!

    Blog prezentuje się przepięknie. Wszystko perfekcyjnie dopięte, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzięki za przepis chętnie wykorzystam 😝 bo kocham babki a takiej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  30. Ile tu przepisów na pyszności, muszę wypróbować na święta, Mniam

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda super i zapewne tak smakuje �� AtaSzyje

    OdpowiedzUsuń
  32. I jak tu się odchudzać jak to takie smakowite haha....od razu ma się chęć zrobic��

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękna baba, nigdy takiej nie próbowałam, chyba się skuszę.☺

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepysznie się prezentuje, uwielbiam baby��☺ przepis do wypróbowania
    Agnieszka K.

    OdpowiedzUsuń
  35. O nie! Mówię w tym roku nie robię żadnego ciasta, a ty mnie tu kusisz tą babą!:) Powiedz tylko, ten majonez to musi być? Zielona jestem w temacie bab...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest przepisem gdzie majonez jest, ale jest mnóstwo innych przepisów gdzie go nie ma :) tylko ten majonez jest tak naprawdę odpowiednikiem oleju :) wiec chyba lepiej majonez ;)

      Usuń
  36. Wow ... super przepis...babka z rumem musi smakować obłędnie. Jak już wcześniej wspominałam ja nie przepadam za pichceniem , ale od czasu do czasu jakieś ciasto się upiecze , wiec może babkę z rumem?! Ale to jak wrócę z urlopu . Pozdrawiam Robótkowo DiAnita Art

    OdpowiedzUsuń
  37. o, a ja właśnie szukam przepisu na babkę a ta wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie robilam babki majonezowej, a przepis widze prosty. Moze sie skusze i sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny efekt końcowy :) Nic, tylko się delektować!

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepysznie to wygląda <3 gratuluję talentu
    mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Babka majonezowa to coś co chętnie bym wypróbowała. Idealna propozycja na ŚWięta. Super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda przepysznie- jutro kupię produkty i upiekę na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wygląda wspaniale, ale zastanawia mnie jej smak - czy połączenie rumu i cytryny nie będzie za mocne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi odpowiadało :) szczerze mówiąc rum dawał tylko lekki posmak :)

      Usuń
  44. bardzo pysznie wygląda. Zrobiłabym taką samą, ale nie mam takich zdolności :/

    http://blog.brevio.pl

    OdpowiedzUsuń
  45. Już kilka razy czytałam o babce majonezowej. Ale jakoś nie mogę się przekonać do konceptu dodawania majonezu do ciasta. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez dodawany jest zamiast oleju, jest on niewyczuwalny a poprawia strukturę i wilgotność ciasta :)

      Usuń
  46. Uwielbiam majonez, więc to coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  47. abka majonezowa to pozycja obowiązkowa na naszym wielkanocnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  48. chyba pierwszy raz widzę podobny przepis :-o

    OdpowiedzUsuń
  49. U mnie w tym roku będzie babka czekoladowa! Bo na Wielkanoc babka musi być!

    OdpowiedzUsuń
  50. Moja babcia robiła pyszną babkę majonezową. Teraz jedynie kupuję babki cytrynowe, bo nie chcę zapomnieć smaku ciasta od mojej babci. :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Dzięki! Zrobiłam sobie screena i zaraz się zabieram ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. W życiu nie słyszałam, żeby do ciasta dawać majonez! No cóż, jestem kulinarnym ignorantem i muszę się jeszcze duużo nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Jeszcze nie robiłam takiej babki, bo majonez wydawał mi się dziwnym dodatkiem. Chętnie bym się jednak skusiła i może ją zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez tutaj pełni role nawilżacza :) jest niewyczuwalny w cieście :)

      Usuń
  54. Nie przepadam za babkami, ale to może dlatego, że nigdy nie zjadłam dobrej !

    OdpowiedzUsuń
  55. Przepysznie wyglada! ��

    OdpowiedzUsuń
  56. Nigdy nie słyszałam o cieście z majonezem. Powiem szczerze, że jest to dla mnie kompletnie nieoczywisty składnik wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami rzeczy nieoczywiste nas najbardziej zaskakują :D

      Usuń
  57. Wygląda apetycznie, ale nie wiem czy jej smak by mnie do siebie przekonał. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger