marca 18, 2018

Babka majonezowa z rumem i cytryną



Witam serdecznie! Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Jest to czas rodzinny, czas odpoczynku i wyciszenia, ale zanim to nastąpi trzeba troszkę się przygotować- posprzątać, ugotować coś smacznego i także coś upiec. Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej babki! I właśnie dzisiaj na moim blogu pojawia się taki oto wypiek. Muszę się przyznać, że babkę piekłem pierwszy raz w życiu, a przepis dostałem od mojej kuzynki, która co roku piecze własnie babkę majonezową. Oczywiście zmodyfikowałem go  troszkę i tak oto powstała piękna, aromatyczna, wilgotna w środku, a przede wszystkim pyszna babka. Gorąco zapraszam do zapoznania się z przepisem :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/2 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 6 łyżek majonezu;
- 50 ml rumu;
- starta skórka z jednej cytryny;

Lukier królewski:
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- 150 gram cukru pudru;
- 1 białko;

Orzechy karmelizowane:
- 100-150 gram orzechów (ja użyłem ziemnych);
- 6-7 łyżeczek cukru;
- woda.


1. Naszą babę zaczynamy od ubicia białek. Jajka wybijamy- osobno żółtka, osobno białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do ich ubicia. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem. Za pomocą miksera ucieramy składniki, aż powstanie biała masa. Gdy uzyskamy ten efekt, dodajemy rum, majonez, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie za pomocą drewnianej szpatułki, łączymy ubite białka z ciastem. Robimy to stopniowo i bardzo delikatnie, ponieważ nada to naszej babce puszystości. Ważne jest też to, aby białka dodawać do ciasta, a nie odwrotnie. Połączone masy wlewamy do foremki na babkę i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto przestygnie.




2. Gdy nasza babka będzie stygnąć możemy zabrać się za wykonanie dodatków. Pierwszym dodatkiem jest lukier królewski. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Do miseczki wbijamy białko z jajka i stopniowo dodając cukier puder miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy mikserem jeszcze przez około 3 minutki, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowany lukier odstawiamy na bok, aby chwilkę odpoczął, a w tym czasie karmelizujemy orzechy.



3. Karmelizowanie orzechów zaczynamy od ich uprażenia- możemy to zrobić w trakcie pieczenia babki, wysypując na papier do pieczenia orzechy i wkładając je do piekarnika na 5 minut lub na patelni ciągle mieszając, do ich lekkiego zarumienienia. Takie orzechy przesypujemy do garnka. Dodajemy około 6 łyżeczek cukru. 30-40 ml wody i ciągle mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Powstanie gęsty syrop, który zacznie oblepiać orzechy. Na małym ogniu ciągle gotując redukujemy syrop do momentu, aż na orzechach będzie widoczny brązowy karmel. Takie orzechy wykładamy na pergamin i studzimy.  Gdy wszystkie składniki będą gotowe, babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem i orzechami, jeśli orzechy się posklejają możemy je wcześniej posiekać.


Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :)

Jednocześnie chciałbym podziękować Oli za podzielenie się przepisem! 






126 komentarzy:

  1. Mam ten przepis na babe wielkanocną. z tym, że bez dodatku rumu. kiedys robiła go często mama kolegi od której wzielam przepis. babka smakuje jak ze sklepu, jest wspaniala, puszysta i jak się dopadnę przy szklance mleka potrafie zjesc pol blachy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie jest przesuszona :) dziękuje :)

      Usuń
  2. Baba z rumem? hmmm muszę koniecznie spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne pierwszy raz czytam o babce z rumem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny przepis ;-) Podoba mi się również jego forma oraz zdjęcia! Lecę zobaczyć kolejne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Babki majonezowej nigdy nie robiłam! Chyba wpiszę ją na listę wielkanocnych wypieków, bo wygląda przepysznie!! :)

    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babkę ale z takiego przepisu jeszcze nie korzystałam muszę wypróbować albo podesłać teściowej 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi naprawdę super ! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Chyba skuszę się na Twoją wersję mojej babki, bo wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja twojej babki jest bardzo podobna do twojej wersji twojej babki :)

      Usuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! U mnie na Wielkanoc babka jest obowiązkowo! :) Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna babka na niedzielny dzień ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm...ciekawe jak by wyszła wegańska wersja takiej babki? Chyba odważę się na mały eksperyment, bo wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie napisać jak wyszło :)

      Usuń
  11. Sama mam zamiar zrobić babkę na święta! Może wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wow robi wrażenie :) bardzo oryginalny przepis! :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie. Na bank się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny przepis i wypróbuję go. Po nie udanym przepisie na wafle pomarańczowe trochę się boję. Ale tu taj widzę dokładny opis co gdzie kiedy i jakie proporcje. Bardzo ciekawy blog i zaobserwuje go ponieważ zazwyczaj jak szukam blogów kulinarnych to znajduję takie które prowadzą kobiety a nie panowie więc będziesz orzeszkiem w na liście moich kulinarnych blogów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O kurcze, przesmacznie wygląda! Może kiedyś skuszę się na taką babeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze byłam ciekawa tej słynnej majonezowej babki. Wygląda wyśmienicie!

    http://kinga-wajman.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Fenomenalnie wygląda i świetnie się prezentuje na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  18. U la la :D
    A ja mam ochotę na słodkie :D


    Buziaki
    coraciemnosci.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bosko :D Chcę ją :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też nigdy nie piekłam babki, przymierzam się :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękne i obłędne zdjęcia :D ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. Babka jest świetna i pięknie przyozdobiona

    OdpowiedzUsuń
  23. Babka się przepysznie prezentuje.Ciekawe jak smakuje?Muszę oczywiście przepis do skonsumowania

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetnie wygląda,przepis ciekawy..., kusi do realizacji,- pomyślę 👍❤️

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pycha :) Uwielbiam taką babkę.

    OdpowiedzUsuń
  26. hmm. .. wygląda smakowicie :) na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo fajne wypieki, świetne fotki

    OdpowiedzUsuń
  28. MMM..... Babeczka wygląda bardzo apetycznie!

    Blog prezentuje się przepięknie. Wszystko perfekcyjnie dopięte, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzięki za przepis chętnie wykorzystam 😝 bo kocham babki a takiej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  30. Ile tu przepisów na pyszności, muszę wypróbować na święta, Mniam

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda super i zapewne tak smakuje �� AtaSzyje

    OdpowiedzUsuń
  32. I jak tu się odchudzać jak to takie smakowite haha....od razu ma się chęć zrobic��

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękna baba, nigdy takiej nie próbowałam, chyba się skuszę.☺

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepysznie się prezentuje, uwielbiam baby��☺ przepis do wypróbowania
    Agnieszka K.

    OdpowiedzUsuń
  35. O nie! Mówię w tym roku nie robię żadnego ciasta, a ty mnie tu kusisz tą babą!:) Powiedz tylko, ten majonez to musi być? Zielona jestem w temacie bab...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest przepisem gdzie majonez jest, ale jest mnóstwo innych przepisów gdzie go nie ma :) tylko ten majonez jest tak naprawdę odpowiednikiem oleju :) wiec chyba lepiej majonez ;)

      Usuń
  36. Wow ... super przepis...babka z rumem musi smakować obłędnie. Jak już wcześniej wspominałam ja nie przepadam za pichceniem , ale od czasu do czasu jakieś ciasto się upiecze , wiec może babkę z rumem?! Ale to jak wrócę z urlopu . Pozdrawiam Robótkowo DiAnita Art

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bab święta będzie idealnym wypiekiem :)

      Usuń
  37. o, a ja właśnie szukam przepisu na babkę a ta wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie robilam babki majonezowej, a przepis widze prosty. Moze sie skusze i sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny efekt końcowy :) Nic, tylko się delektować!

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepysznie to wygląda <3 gratuluję talentu
    mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Babka majonezowa to coś co chętnie bym wypróbowała. Idealna propozycja na ŚWięta. Super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) masz racje :) idealna na święta

      Usuń
  42. Wygląda przepysznie- jutro kupię produkty i upiekę na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wygląda wspaniale, ale zastanawia mnie jej smak - czy połączenie rumu i cytryny nie będzie za mocne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi odpowiadało :) szczerze mówiąc rum dawał tylko lekki posmak :)

      Usuń
  44. bardzo pysznie wygląda. Zrobiłabym taką samą, ale nie mam takich zdolności :/

    http://blog.brevio.pl

    OdpowiedzUsuń
  45. Już kilka razy czytałam o babce majonezowej. Ale jakoś nie mogę się przekonać do konceptu dodawania majonezu do ciasta. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez dodawany jest zamiast oleju, jest on niewyczuwalny a poprawia strukturę i wilgotność ciasta :)

      Usuń
  46. Uwielbiam majonez, więc to coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale go w babie nie czuć po upieczeniu :)

      Usuń
  47. abka majonezowa to pozycja obowiązkowa na naszym wielkanocnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  48. chyba pierwszy raz widzę podobny przepis :-o

    OdpowiedzUsuń
  49. U mnie w tym roku będzie babka czekoladowa! Bo na Wielkanoc babka musi być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo czekoladowej jeszcze nie próbowałem :))

      Usuń
  50. Moja babcia robiła pyszną babkę majonezową. Teraz jedynie kupuję babki cytrynowe, bo nie chcę zapomnieć smaku ciasta od mojej babci. :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Dzięki! Zrobiłam sobie screena i zaraz się zabieram ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. W życiu nie słyszałam, żeby do ciasta dawać majonez! No cóż, jestem kulinarnym ignorantem i muszę się jeszcze duużo nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Jeszcze nie robiłam takiej babki, bo majonez wydawał mi się dziwnym dodatkiem. Chętnie bym się jednak skusiła i może ją zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez tutaj pełni role nawilżacza :) jest niewyczuwalny w cieście :)

      Usuń
  54. Nie przepadam za babkami, ale to może dlatego, że nigdy nie zjadłam dobrej !

    OdpowiedzUsuń
  55. Przepysznie wyglada! ��

    OdpowiedzUsuń
  56. Nigdy nie słyszałam o cieście z majonezem. Powiem szczerze, że jest to dla mnie kompletnie nieoczywisty składnik wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami rzeczy nieoczywiste nas najbardziej zaskakują :D

      Usuń
  57. Wygląda apetycznie, ale nie wiem czy jej smak by mnie do siebie przekonał. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger