Witam serdecznie! Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Jest to czas rodzinny, czas odpoczynku i wyciszenia, ale zanim to nastąpi trzeba troszkę się przygotować- posprzątać, ugotować coś smacznego i także coś upiec. Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej babki! I właśnie dzisiaj na moim blogu pojawia się taki oto wypiek. Muszę się przyznać, że babkę piekłem pierwszy raz w życiu, a przepis dostałem od mojej kuzynki, która co roku piecze własnie babkę majonezową. Oczywiście zmodyfikowałem go troszkę i tak oto powstała piękna, aromatyczna, wilgotna w środku, a przede wszystkim pyszna babka. Gorąco zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/2 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 6 łyżek majonezu;
- 50 ml rumu;
- starta skórka z jednej cytryny;
Lukier królewski:
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- 150 gram cukru pudru;
- 1 białko;
Orzechy karmelizowane:
- 100-150 gram orzechów (ja użyłem ziemnych);
- 6-7 łyżeczek cukru;
- woda.
1. Naszą babę zaczynamy od ubicia białek. Jajka wybijamy- osobno żółtka, osobno białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do ich ubicia. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem. Za pomocą miksera ucieramy składniki, aż powstanie biała masa. Gdy uzyskamy ten efekt, dodajemy rum, majonez, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie za pomocą drewnianej szpatułki, łączymy ubite białka z ciastem. Robimy to stopniowo i bardzo delikatnie, ponieważ nada to naszej babce puszystości. Ważne jest też to, aby białka dodawać do ciasta, a nie odwrotnie. Połączone masy wlewamy do foremki na babkę i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto przestygnie.
2. Gdy nasza babka będzie stygnąć możemy zabrać się za wykonanie dodatków. Pierwszym dodatkiem jest lukier królewski. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Do miseczki wbijamy białko z jajka i stopniowo dodając cukier puder miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy mikserem jeszcze przez około 3 minutki, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowany lukier odstawiamy na bok, aby chwilkę odpoczął, a w tym czasie karmelizujemy orzechy.
3. Karmelizowanie orzechów zaczynamy od ich uprażenia- możemy to zrobić w trakcie pieczenia babki, wysypując na papier do pieczenia orzechy i wkładając je do piekarnika na 5 minut lub na patelni ciągle mieszając, do ich lekkiego zarumienienia. Takie orzechy przesypujemy do garnka. Dodajemy około 6 łyżeczek cukru. 30-40 ml wody i ciągle mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Powstanie gęsty syrop, który zacznie oblepiać orzechy. Na małym ogniu ciągle gotując redukujemy syrop do momentu, aż na orzechach będzie widoczny brązowy karmel. Takie orzechy wykładamy na pergamin i studzimy. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem i orzechami, jeśli orzechy się posklejają możemy je wcześniej posiekać.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/2 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 6 łyżek majonezu;
- 50 ml rumu;
- starta skórka z jednej cytryny;
Lukier królewski:
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- 150 gram cukru pudru;
- 1 białko;
Orzechy karmelizowane:
- 100-150 gram orzechów (ja użyłem ziemnych);
- 6-7 łyżeczek cukru;
- woda.
1. Naszą babę zaczynamy od ubicia białek. Jajka wybijamy- osobno żółtka, osobno białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do ich ubicia. Kolejnym krokiem jest utarcie żółtek z cukrem. Za pomocą miksera ucieramy składniki, aż powstanie biała masa. Gdy uzyskamy ten efekt, dodajemy rum, majonez, obie mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie za pomocą drewnianej szpatułki, łączymy ubite białka z ciastem. Robimy to stopniowo i bardzo delikatnie, ponieważ nada to naszej babce puszystości. Ważne jest też to, aby białka dodawać do ciasta, a nie odwrotnie. Połączone masy wlewamy do foremki na babkę i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto przestygnie.
2. Gdy nasza babka będzie stygnąć możemy zabrać się za wykonanie dodatków. Pierwszym dodatkiem jest lukier królewski. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. Do miseczki wbijamy białko z jajka i stopniowo dodając cukier puder miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy mikserem jeszcze przez około 3 minutki, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowany lukier odstawiamy na bok, aby chwilkę odpoczął, a w tym czasie karmelizujemy orzechy.
3. Karmelizowanie orzechów zaczynamy od ich uprażenia- możemy to zrobić w trakcie pieczenia babki, wysypując na papier do pieczenia orzechy i wkładając je do piekarnika na 5 minut lub na patelni ciągle mieszając, do ich lekkiego zarumienienia. Takie orzechy przesypujemy do garnka. Dodajemy około 6 łyżeczek cukru. 30-40 ml wody i ciągle mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Powstanie gęsty syrop, który zacznie oblepiać orzechy. Na małym ogniu ciągle gotując redukujemy syrop do momentu, aż na orzechach będzie widoczny brązowy karmel. Takie orzechy wykładamy na pergamin i studzimy. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem i orzechami, jeśli orzechy się posklejają możemy je wcześniej posiekać.
Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :)
Jednocześnie chciałbym podziękować Oli za podzielenie się przepisem!
Mam ten przepis na babe wielkanocną. z tym, że bez dodatku rumu. kiedys robiła go często mama kolegi od której wzielam przepis. babka smakuje jak ze sklepu, jest wspaniala, puszysta i jak się dopadnę przy szklance mleka potrafie zjesc pol blachy :)
OdpowiedzUsuńI nie jest przesuszona :) dziękuje :)
UsuńBaba z rumem? hmmm muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuje :) również pozdrawiam :)
UsuńBardzo oryginalne pierwszy raz czytam o babce z rumem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) na święta idealna :D
UsuńBardzo oryginalny przepis ;-) Podoba mi się również jego forma oraz zdjęcia! Lecę zobaczyć kolejne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBabki majonezowej nigdy nie robiłam! Chyba wpiszę ją na listę wielkanocnych wypieków, bo wygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com : )
Koniecznie wypróbuj :)
UsuńUwielbiam babkę ale z takiego przepisu jeszcze nie korzystałam muszę wypróbować albo podesłać teściowej 😉
OdpowiedzUsuńWychodzi naprawdę super ! Pozdrawiam :)
UsuńChyba skuszę się na Twoją wersję mojej babki, bo wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńMoja wersja twojej babki jest bardzo podobna do twojej wersji twojej babki :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! U mnie na Wielkanoc babka jest obowiązkowo! :) Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIdealna babka na niedzielny dzień ☺
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
UsuńHmm...ciekawe jak by wyszła wegańska wersja takiej babki? Chyba odważę się na mały eksperyment, bo wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie napisać jak wyszło :)
UsuńSama mam zamiar zrobić babkę na święta! Może wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńwow robi wrażenie :) bardzo oryginalny przepis! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
A dziękuje :)
Usuńoooo Zdecydowana pyszność :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńWygląda przepysznie. Na bank się skuszę
OdpowiedzUsuńDaj znac jak wyszła :)
UsuńBardzo fajny przepis i wypróbuję go. Po nie udanym przepisie na wafle pomarańczowe trochę się boję. Ale tu taj widzę dokładny opis co gdzie kiedy i jakie proporcje. Bardzo ciekawy blog i zaobserwuje go ponieważ zazwyczaj jak szukam blogów kulinarnych to znajduję takie które prowadzą kobiety a nie panowie więc będziesz orzeszkiem w na liście moich kulinarnych blogów :)
OdpowiedzUsuńOrzeszek bardzo Ci dziękuje :)
UsuńO kurcze, przesmacznie wygląda! Może kiedyś skuszę się na taką babeczkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńZawsze byłam ciekawa tej słynnej majonezowej babki. Wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńhttp://kinga-wajman.blogspot.com/
No to zapraszam do zrobienia
UsuńFenomenalnie wygląda i świetnie się prezentuje na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńU la la :D
OdpowiedzUsuńA ja mam ochotę na słodkie :D
Buziaki
coraciemnosci.pl
To musisz coś upiec :)
UsuńWygląda bosko :D Chcę ją :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTeż nigdy nie piekłam babki, przymierzam się :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
UsuńPrzepiękne i obłędne zdjęcia :D ♥
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBabka jest świetna i pięknie przyozdobiona
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBabka się przepysznie prezentuje.Ciekawe jak smakuje?Muszę oczywiście przepis do skonsumowania
OdpowiedzUsuńW smaku nie odbiega wyglądowi :)
UsuńŚwietnie wygląda,przepis ciekawy..., kusi do realizacji,- pomyślę 👍❤️
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńAle pycha :) Uwielbiam taką babkę.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńhmm. .. wygląda smakowicie :) na pewno spróbuje
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
Usuńbardzo fajne wypieki, świetne fotki
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńMMM..... Babeczka wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBlog prezentuje się przepięknie. Wszystko perfekcyjnie dopięte, bardzo mi się podoba :)
Dziękuje :)
UsuńDzięki za przepis chętnie wykorzystam 😝 bo kocham babki a takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńZatem życzę miłej zabawy :)
UsuńIle tu przepisów na pyszności, muszę wypróbować na święta, Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda super i zapewne tak smakuje �� AtaSzyje
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńI jak tu się odchudzać jak to takie smakowite haha....od razu ma się chęć zrobic��
OdpowiedzUsuńBab święta idealna :)
UsuńPiękna baba, nigdy takiej nie próbowałam, chyba się skuszę.☺
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńPrzepysznie się prezentuje, uwielbiam baby��☺ przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńAgnieszka K.
Dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńO nie! Mówię w tym roku nie robię żadnego ciasta, a ty mnie tu kusisz tą babą!:) Powiedz tylko, ten majonez to musi być? Zielona jestem w temacie bab...
OdpowiedzUsuńTen przepis jest przepisem gdzie majonez jest, ale jest mnóstwo innych przepisów gdzie go nie ma :) tylko ten majonez jest tak naprawdę odpowiednikiem oleju :) wiec chyba lepiej majonez ;)
UsuńWow ... super przepis...babka z rumem musi smakować obłędnie. Jak już wcześniej wspominałam ja nie przepadam za pichceniem , ale od czasu do czasu jakieś ciasto się upiecze , wiec może babkę z rumem?! Ale to jak wrócę z urlopu . Pozdrawiam Robótkowo DiAnita Art
OdpowiedzUsuńBab święta będzie idealnym wypiekiem :)
Usuńo, a ja właśnie szukam przepisu na babkę a ta wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTez tak smakuje :)
UsuńNigdy nie robilam babki majonezowej, a przepis widze prosty. Moze sie skusze i sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietny efekt końcowy :) Nic, tylko się delektować!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPrzepysznie to wygląda <3 gratuluję talentu
OdpowiedzUsuńmój blog :)
Dziękuję bardzo ^^
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBabka majonezowa to coś co chętnie bym wypróbowała. Idealna propozycja na ŚWięta. Super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) masz racje :) idealna na święta
UsuńWygląda przepysznie- jutro kupię produkty i upiekę na święta :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszła :)
UsuńWygląda wspaniale, ale zastanawia mnie jej smak - czy połączenie rumu i cytryny nie będzie za mocne?
OdpowiedzUsuńMi odpowiadało :) szczerze mówiąc rum dawał tylko lekki posmak :)
Usuńbardzo pysznie wygląda. Zrobiłabym taką samą, ale nie mam takich zdolności :/
OdpowiedzUsuńhttp://blog.brevio.pl
E tam :) napewno by wyszła!
Usuńaż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńJuż kilka razy czytałam o babce majonezowej. Ale jakoś nie mogę się przekonać do konceptu dodawania majonezu do ciasta. :P
OdpowiedzUsuńMajonez dodawany jest zamiast oleju, jest on niewyczuwalny a poprawia strukturę i wilgotność ciasta :)
UsuńUwielbiam majonez, więc to coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńAle go w babie nie czuć po upieczeniu :)
Usuńabka majonezowa to pozycja obowiązkowa na naszym wielkanocnym stole!
OdpowiedzUsuńU nas tak samo :)
Usuńmmm az mam smaka na ta babke <3
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Dziękuje :)
UsuńAle pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńchyba pierwszy raz widzę podobny przepis :-o
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie w tym roku będzie babka czekoladowa! Bo na Wielkanoc babka musi być!
OdpowiedzUsuńOoo czekoladowej jeszcze nie próbowałem :))
UsuńMoja babcia robiła pyszną babkę majonezową. Teraz jedynie kupuję babki cytrynowe, bo nie chcę zapomnieć smaku ciasta od mojej babci. :D
OdpowiedzUsuńWypieki babci są jednak najlepsze <3
UsuńWygląda szałowo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDzięki! Zrobiłam sobie screena i zaraz się zabieram ;)
OdpowiedzUsuńMożesz dać znać jak wyszła :)
UsuńW życiu nie słyszałam, żeby do ciasta dawać majonez! No cóż, jestem kulinarnym ignorantem i muszę się jeszcze duużo nauczyć :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeszcze nie robiłam takiej babki, bo majonez wydawał mi się dziwnym dodatkiem. Chętnie bym się jednak skusiła i może ją zrobię :).
OdpowiedzUsuńMajonez tutaj pełni role nawilżacza :) jest niewyczuwalny w cieście :)
UsuńNie przepadam za babkami, ale to może dlatego, że nigdy nie zjadłam dobrej !
OdpowiedzUsuńMusisz wyprobować :)
UsuńPrzepysznie wyglada! ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNigdy nie słyszałam o cieście z majonezem. Powiem szczerze, że jest to dla mnie kompletnie nieoczywisty składnik wypieków.
OdpowiedzUsuńCzasami rzeczy nieoczywiste nas najbardziej zaskakują :D
UsuńWygląda apetycznie, ale nie wiem czy jej smak by mnie do siebie przekonał. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekwy przepis :)
OdpowiedzUsuń