maja 07, 2018

Torcik marchewkowy z kremem pomarańczowym


Ostatnio myślałem nad jakimś dobrym i lekkim deserem, który mogę podać znajomym bez martwienia się czy będzie im smakował. Wynalazłem przepis na ciasto marchewkowe. Oczywiście samo w sobie ciasto marchewkowe nie jest większym wyzwaniem, dlatego lekko zmodyfikowałem i upiększyłem przepis pod siebie. A więc oprócz wilgotnego, ale nadal puszystego i aromatycznego ciasta marchewkowego, mamy również mega orzeźwiający, lekko kwaskowaty krem pomarańczowy na bazie serka mascarpone, a wszystko upiększa polewa z soku marchewkowo-pomarańczowego. Całość jest idealnie skomponowana, lekka, nie za słodka, a przede wszystkim pyszna!
 Zapraszam do wykonania ciasta samemu :) 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej;
- 1 szklanka mąki ryżowej:
- 4 jajka; 
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2,5 płaskie łyżeczki sody;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 2/3 szklanki oleju;
- 4 średnie marchewki (po starciu około 2 szklanki).

Krem:
- 250 gram serka mascarpone;
- jedna duża śmietana 30%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 pomarańcza (sok i skórka).

Polewa:
- 1 budyń śmietankowy;
- 1 galaretka pomarańczowa;
- 500 ml soku marchewkowo-pomarańczowego.


1. Nasze ciasto zaczynamy od przygotowania marchewki. Umytą trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, a następnie odsączamy z soku. Następnie do osobnej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy jajka, olej i marchewkę i wszystko miksujemy do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 45-50 minut. Po upieczeniu kroimy poziomo na dwie części i odstawiamy do ostygnięcia(ja polecam podzielić ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika za pomocą nitki).




2. Gdy ciasto się piecze możemy zabrać się za zrobienie kremu pomarańczowego. Jego wykonanie jest ekspresowe i bardzo proste. Na samym początku miksujemy śmietankę 30% z cukrem pudrem do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, startą skórkę z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Wszystko miksujemy jeszcze przez 3-4 minuty do momentu powstania puszystego kremu. Odstawiamy do lodówki do na około 45-60 minut. 




3. Polewę wykonujemy na sam koniec. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości soku. Resztę soku przelewamy do garnka i po zagotowaniu gotujemy na nim budyń według instrukcji. Gdy budyń będzie gotowy powoli dodajemy do niego galaretkę pomarańczową, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników, wszystko odstawiamy do wystygnięcia na około 25 minut. Ważne jest aby polewa podczas nakładania na ciasto była zimna, lekko stężała (na tyle abyśmy spokojnie ją rozsmarowali na cieście). 

4. Ostatnim krokiem jest złożenie ciasta. Po przekrojeniu, na dolną część nakładamy krem pomarańczowy, dokładnie rozsmarowujemy i dociskamy górną częścią. Na sam wierzch wylewamy polewę i rozprowadzamy do uzyskania gładkiego wierzchu. Całość polecam włożyć do lodówki na kilka godzin, ciasto wtedy zrobi się fajnie wilgotne, i stworzy fajną całość. 


Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :) 





43 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc z chęcią zjadłabym kawałeczek. Podoba mi się pomysł z kremem i polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie ! Jadłam już ciasto marchewkowe, ale nie w tak rewelacyjnej i wypasionej wersji. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto dodawać czasami coś od siebie do klasycznej wersji :D

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe, muszę je sobie zrobić na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi chęci muszę koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczytem moich możliwości deserowych jest zwykłe ciasto marchewkowe, ale pora wejść na wyższy level ;). Dzięki za inspirację - będę próbować Twojego przepisu, bo ciasto wygląda na super smaczne :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) dasz radę :D Będę trzymał kciuki :)

      Usuń
  6. Boże jak to ciacho cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aj koniecznie musze odtworzyc Twoj przepis, totalnie kocham marchewke :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, jeszcze lepiej pewnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasto marchewkowe więc zapisuję Twój przepis i gdy najdzie mnie wena na pieczenie to zrobię ów torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie :D ślinka cieknie na sam widok :)
    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. O nie, o nie! Nie chcę być na diecie, nie chcę być na diecie :D:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis, placuszek wygląda przepysznie i zrobię go w tym tygodniu :)
    Zostaje na dłużej, obserwuję i również zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda na prawdę pysznie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda. Szczególnie polewa.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahhh, jak Ja dawno nie jadłam ciasta marchewkowego...
    Na pewno skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Koniecznie muszę spróbować - ostatnio coś mnie ciągnie do eksperymentów :)
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny przepis wygląda to przepysznie! :)
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Do tej pory robiłam ciasto marchewkowe, ale trochę w innym wydaniu ;-)

    W wolnej chwili zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam marchewkowe ciasta, więc i ten na pewno przypadnie mi do gustu. Dodam do przepisów :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis. ciasto wygląda pieknie a pewnie smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuję ten przepis, bo nigdy jeszcze nie jadłam takiego ciasta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo smacznie wygląda. Zjadłoby się kawałeczek. Zapisałem przepis i go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis na ciasto. Na pewno wypróbuję. Czekam na kolejny twój wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy przepis na ciasto. Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super przepis. Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej i czekam na kolejny twój post :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wypróbowałam! Przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kocham marchewkę więc spróbuję w innym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger