Ostatnio myślałem nad jakimś dobrym i lekkim deserem, który mogę podać znajomym bez martwienia się czy będzie im smakował. Wynalazłem przepis na ciasto marchewkowe. Oczywiście samo w sobie ciasto marchewkowe nie jest większym wyzwaniem, dlatego lekko zmodyfikowałem i upiększyłem przepis pod siebie. A więc oprócz wilgotnego, ale nadal puszystego i aromatycznego ciasta marchewkowego, mamy również mega orzeźwiający, lekko kwaskowaty krem pomarańczowy na bazie serka mascarpone, a wszystko upiększa polewa z soku marchewkowo-pomarańczowego. Całość jest idealnie skomponowana, lekka, nie za słodka, a przede wszystkim pyszna!
Zapraszam do wykonania ciasta samemu :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej;
- 1 szklanka mąki ryżowej:
- 4 jajka;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2,5 płaskie łyżeczki sody;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 2/3 szklanki oleju;
- 4 średnie marchewki (po starciu około 2 szklanki).
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 2/3 szklanki oleju;
- 4 średnie marchewki (po starciu około 2 szklanki).
Krem:
- 250 gram serka mascarpone;
- jedna duża śmietana 30%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 pomarańcza (sok i skórka).
- 250 gram serka mascarpone;
- jedna duża śmietana 30%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 pomarańcza (sok i skórka).
Polewa:
- 1 budyń śmietankowy;
- 1 galaretka pomarańczowa;
- 1 budyń śmietankowy;
- 1 galaretka pomarańczowa;
- 500 ml soku marchewkowo-pomarańczowego.
1. Nasze ciasto zaczynamy od przygotowania marchewki. Umytą trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, a następnie odsączamy z soku. Następnie do osobnej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy jajka, olej i marchewkę i wszystko miksujemy do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 45-50 minut. Po upieczeniu kroimy poziomo na dwie części i odstawiamy do ostygnięcia(ja polecam podzielić ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika za pomocą nitki).
2. Gdy ciasto się piecze możemy zabrać się za zrobienie kremu pomarańczowego. Jego wykonanie jest ekspresowe i bardzo proste. Na samym początku miksujemy śmietankę 30% z cukrem pudrem do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, startą skórkę z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Wszystko miksujemy jeszcze przez 3-4 minuty do momentu powstania puszystego kremu. Odstawiamy do lodówki do na około 45-60 minut.
3. Polewę wykonujemy na sam koniec. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości soku. Resztę soku przelewamy do garnka i po zagotowaniu gotujemy na nim budyń według instrukcji. Gdy budyń będzie gotowy powoli dodajemy do niego galaretkę pomarańczową, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników, wszystko odstawiamy do wystygnięcia na około 25 minut. Ważne jest aby polewa podczas nakładania na ciasto była zimna, lekko stężała (na tyle abyśmy spokojnie ją rozsmarowali na cieście).
4. Ostatnim krokiem jest złożenie ciasta. Po przekrojeniu, na dolną część nakładamy krem pomarańczowy, dokładnie rozsmarowujemy i dociskamy górną częścią. Na sam wierzch wylewamy polewę i rozprowadzamy do uzyskania gładkiego wierzchu. Całość polecam włożyć do lodówki na kilka godzin, ciasto wtedy zrobi się fajnie wilgotne, i stworzy fajną całość.
Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc z chęcią zjadłabym kawałeczek. Podoba mi się pomysł z kremem i polewą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda mega apetycznie ! Jadłam już ciasto marchewkowe, ale nie w tak rewelacyjnej i wypasionej wersji. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto dodawać czasami coś od siebie do klasycznej wersji :D
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, muszę je sobie zrobić na dniach :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńNarobiłaś mi chęci muszę koniecznie upiec.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
UsuńSzczytem moich możliwości deserowych jest zwykłe ciasto marchewkowe, ale pora wejść na wyższy level ;). Dzięki za inspirację - będę próbować Twojego przepisu, bo ciasto wygląda na super smaczne :).
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) dasz radę :D Będę trzymał kciuki :)
UsuńBoże jak to ciacho cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńCudny !
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAj koniecznie musze odtworzyc Twoj przepis, totalnie kocham marchewke :D
OdpowiedzUsuńŻyczę w takim razie powodzonka :)
UsuńPysznie wygląda, jeszcze lepiej pewnie smakuje
OdpowiedzUsuńSmak jest naprawdę obledny :)
UsuńWygląnda przepysznie 😋
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe więc zapisuję Twój przepis i gdy najdzie mnie wena na pieczenie to zrobię ów torcik :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :D ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mojaszafamodnaszafa.blogspot.com
O nie, o nie! Nie chcę być na diecie, nie chcę być na diecie :D:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, placuszek wygląda przepysznie i zrobię go w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńZostaje na dłużej, obserwuję i również zapraszam:)
Wygląda na prawdę pysznie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Szczególnie polewa.
OdpowiedzUsuńAhhh, jak Ja dawno nie jadłam ciasta marchewkowego...
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Koniecznie muszę spróbować - ostatnio coś mnie ciągnie do eksperymentów :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią dołączam do obserwatorów :)
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis wygląda to przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko :*
Koniecznie muszę wypróbować przepis. Do tej pory robiłam ciasto marchewkowe, ale trochę w innym wydaniu ;-)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie ;)
wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńblog youtube
uwielbiam marchewkowe ciasta, więc i ten na pewno przypadnie mi do gustu. Dodam do przepisów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Super przepis. ciasto wygląda pieknie a pewnie smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuję ten przepis, bo nigdy jeszcze nie jadłam takiego ciasta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Zjadłoby się kawałeczek. Zapisałem przepis i go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na ciasto. Na pewno wypróbuję. Czekam na kolejny twój wpis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na ciasto. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej i czekam na kolejny twój post :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam! Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKocham marchewkę więc spróbuję w innym wydaniu.
OdpowiedzUsuń