kwietnia 21, 2018

Mini Apple Pies, czyli szarlotka trochę inaczej


W dzisiejszym poście chciałbym Wam zaprezentować moje najnowsze odkrycie! Mini Apple Pies! Jeśli macie ochotę na słodką przekąskę, a tradycyjny jabłecznik Wam się znudził, zapraszam do wykonania typowego amerykańskiego deseru w wersji mini. Pachnące cynamonem z możliwością wzięcia w rękę i zjedzeniu na raz, kruche od spodu, wilgotne w środku z delikatną nutą pomarańczy! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej;
- 100 gram zimnego masła;
- 1/3 szklanki cukru;
- 2 żółtka;
- łyżka śmietany;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli;
- starta skórka z jednej pomarańczy;

Nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- sok z jednej pomarańczy;
- cukier według uznania.




1. Szarlotki zaczynamy od zrobienia nadzienia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez około 1.5 godziny, pilnując aby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, sok z pomarańczy i cukier. Smażymy całość przez około 20 minut bez przykrycia i studzimy.


 2. W trakcie duszenia nadzienia możemy wykonać ciasto. Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy wszystkie pozostałe składniki łącznie ze startą skórką pomarańczy i dokładnie wyrabiamy. Ważne jest aby wyrobić ciasto w miarę szybko, by ciepło naszych dłoni nie rozpuściło masła. Po wyrobieniu dzielimy na dwie części (jedna większa od drugiej) i umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut.  

3. Gdy ciasto stwardniało, a nadzienie jest już chłodne, możemy zacząć składać wszystko w całość. Foremki do muffin smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na blaszkę. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka, które następnie przekładamy do foremek. Kolejnym etapem jest nałożenie nadzienia na ciasto. Z mniejszej części placka, po rozwałkowaniu wykrawamy wąskie paski i układamy na muffiny według uznania. Gotowe smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i pieczemy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekamy do wystygnięcia szarlotek i możemy się zajadać :)



Wszystkim życzę smacznego!
Serdecznie zapraszam do komentowania i obserwowania mojego bloga, jest to dla mnie duża motywacja do dalszego działania :) 







85 komentarzy:

  1. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Chetnie wykorzystan ten przepis przy najblizszej okazji

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis, moja rodzina bardzo lubi szarlotkę więc następnym razem przygotuję ją w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę więc przepis wykorzystam na pewno. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotki w każdej postaci, muszę zrobić te z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności! muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotkę! :) a takiej wykonanej inaczej jeszcze nie jadłam :) myślę że byłoby to świetne doznanie skonsumować takie cudeńko :)

    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem naprawdę ciekaw smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten pomysł! Spróbujemy z córcią go zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. nie robiłam nigdy takiej wersji, zawsze tradycyjnie, z chęcią spróbuję coś innego :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie to wyglada :) a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    Zapraszam rowniez do mnie
    http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotka zawsze i wszędzie, uwielbiam. Ta wersja super - małe i poręczne

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie wypieki "na dwa kęsy", a szarlotkę kocham, zwłaszcza jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  13. czas odkopać swoje foremki do tartaletek. Świetny pomysł na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W Hiszpanii szarlotka wygląda podobnie.
    Super przepis! Aż ślinka leci. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, trzeba będzie spróbować zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Spróbuję chętnie :) Ale bez pomarańczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Długo dusisz jabłka :) Ja wolę jak jabłka są po prostu rozpadnięte, ale nie takie całkiem papkowate :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy tak naprawdę :) wykonuje tez wersje gdzie jabłka tak naprawdę kroje i poruszam cynamonem i maka i pieke takie :) tutaj jednak lepiej pasują takie duszone :D

      Usuń
  18. Takie to małe, praktyczne w jedzeniu :) Smakowity i dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Na sam widok aż zgłodniałam *.* Wygląda bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Urocze maleństwa. Fajnie, że przepis jest zaprezentowany krok po kroku. Wielu osobom ułatwi to gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ładnie i smacznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kto nie lubi szarlotki? Każdy, a te mini wersje muszę koniecznie zrobić - skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię szarlotkę, a przedstawiona w takiej formie jak podałeś, wygląda zachęcająco. Świetne dodatki do zdjęć :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki świetny przepis, na pewno go wypróbuje bo od jakiegoś czasu mam ogromna ochotę na szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda pysznie, na pewno spróbuję zrobić to na majowy deser.
    Bardzo podoba mi się desing twojego bloga - jest gtenialny.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudny pomysł na wszelakie imprezy <3

    OdpowiedzUsuń
  27. uwielbiam szarlotki. z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie odmawiam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeszcze nie spróbowała, a już mi smakują - też tak masz? Dziękuję za przepis, w wolnej chwili wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. wow, szarlotka wygląda mega! Jeśli tak samo smakuje to koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam tego typu ciasta �� Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Robiłam kiedyś coś takiego, ale w wersji z jagodami :) Teraz czas na jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Podoba mi się, że można zrobić mniejszą ilość dzieląc proporcjonalnie składniki. Jesteśmy z partnerem na diecie więc możemy pozwolić sobie tylko na trochę. Mam pytanie, ile wychodzi babeczek z takiej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to zależy od foremek jakie się posiada :) mi wyszło około 17 średnich :) zawsze można tez zmniejszyć ilość składników :)

      Usuń
  33. A właśnie szukałam na dzisiaj jakiś pomysłów na wypiek z jabłkami. Twój wyglada bosko, spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo ciekawa inicjatywa, może kiedyś spróbuję, mimo że u mnie w domu w kuchni króluje mama

    OdpowiedzUsuń
  35. Jakie fajne takie na raz do popołudniowej kawy

    OdpowiedzUsuń
  36. Szarlotki !!! <3 szarlotka to chyba moje ulubione ciasto, ale w takiej formie nigdy jeszcze jej nie jadłam. Sama lubię piec, więc chętnie spróbuję zrobić ją w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie możesz robić ludziom takiej ochoty!!! :( Wyglądają nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
  38. fajne :) zrobię takie kiedyś, ale chyba w dużej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny pomysł na szarlotki. Wygladaja bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone , Blogger